Кухонні ножі із дамаської сталі

Виберіть підкатегорію
Samura 67 Damascus Сантоку 17,5 см

Японський шеф-ніж Сантоку з твердістю 61 HRC у фірмовій подарунковій коробці. Більше підходить профе..

3 421 грн.

Samura 67 Damascus танто для тонкої нарізки 23 см

Японський слайсер для м'яса, філе риби і птиці. Кований клинок виготовлений з 67-шарової дамаської с..

3 294 грн.

Samura Damascus для овочів 9 см

Японський ніж для нарізки дрібних овочів і фруктів, а також для очищення їх від шкірки. Незалежно ві..

1 671 грн.

Samura Damascus Сантоку с жолобами 18 см

Японський кухонний ніж Сантоку з довжиною леза 18 см. Сталевий клинок має спеціальні жолоби, які зап..

4 456 грн.

Набір Samura Damascus (3 ножа)

Набір із 3-х японських ножів у подарунковому футлярі. Цей набір Samura складається з одних з найбіль..

9 084 грн.

Шеф-ніж Samura 67 Damascus 20,8 см

Японський кухонний ніж шеф-кухаря з довжиною леза 20,8 см. Це клинок з важкої руків'ям з мікарти, і ..

3 497 грн.

Шеф-ніж Samura Damascus 20 см

Японський шеф-ніж з довжиною леза 20 см. Цей кухарський ніж найнеобхідніший інструмент на будь-якій ..

4 381 грн.

Кухонні ножі з дамаської сталі вважаються одними з кращими клинками для подрібнення продуктів. Ці ножі красиві, міцні і стійкі до багатьох видів пошкоджень і зносу. Але перш ніж купити ніж з дамаської сталі, краще вивчити його переваги і недоліки.

Що таке дамаська сталь

Дамаська сталь - це нержавіюча сталь, яка виготовляється методом лиття або зварювання, в результаті чого виходять міцні і довговічні ножі з характерним волністими узоромамі. Ці візерунки унікальні для кожного леза, так як з'являються в результаті перекувати 2-х і більше шарів стали в той час, як європейські ножі виготовляються і єдиного сталевого бруска або пластини.

Як робиться дамаська сталь

Зараз дамаські ножі є зварними. Це означає, що окремі шари стали приварюються один до одного, а потім перековувати при високій температурі, в результаті чого виходить багатошарова сталева заготовка. Сам процес перекувати і кількість шарів і визначають, якими будуть візерунки на лезі. Кількість шарів в ножі з дамаської сталі може сягати мільйона, що еквівалентно 18 складкам листа стали. У свою чергу 10 складок - дадуть близько 2000 шарів. Але занадто багато шарів можуть порушити структуру сплаву, що знизить міцність ножа. У кухонних ножах кількість шарів може дорівнювати 300. Наприклад, дамаські леза торгової марки Samura містять 67 шарів.

Переваги

У Середньовіччі дамаська сталь був відома як один з найбільш міцних і довговічних матеріалів. У романі "Айвенго" Вальтера Скотта клинки з цього металу згадуються як ефективна зброя, здатне розрізати кольчугу. Хоч це і не більше ніж міф, кухонні ножі з дамаської сталі мають кілька переваг перед традиційною нержавіючої сталлю.

Тривала гострота

Однією з причин, по якій кухонні ножі з дамаської сталі так цінується, є їх здатність довше залишатися гостріше ніж європейські. Проте, це не означає, що вам ніколи не доведеться їх точити. Для заточки таких клинків можна використовувати водні точильні камені та керамічні мусати.

Чудовий зовнішній вигляд

На будь-якій кухні ніж з дамаської сталі - це не просто інструмент подрібнення продуктів, а витвір мистецтва, яке має практичне призначення з високими характеристиками міцності. Такий клинок точно здивує ваших гостей, а процес приготування страви з ним перетворюється естетичну насолоду.

Недоліки

Використовувати Дамаску ніж на професійній або домашньої кухні - значить мати свій унікальний стиль, який, на жаль, надає ряд незручностей. Але шеф-кухаря по всьому світу готові прийняти недоліки дамаської сталі заради тих, вигод які дають такі клинки.

Низька корозійна стійкість

Кухонні ножі з дамаської сталі схильні до негативного впливу навколишнього середовища. Хоч в процесі виготовлення таких клинків і усувається шкідливі домішки і дефекти металу, все ж дамаські ножі мають більш низьку опірність до корозії ніж клинки з якісної високовуглецевої нержавіючої сталі. Цей недолік позначається на тому, що вони вимагають більш ретельний догляд. Їх не можна мити в посудомийній машині і слід зберігати в сухому місці з мінімальним перепадом температур, завжди протирати насухо після використання. Це, втім, стосується і ножів з кованої неіржавіючої сталі, але в першому випадку нехтування цими рекомендаціями може привести до більш невтішним наслідків.

Ціна

Технологія виготовлення кованих високоякісної сталі для кухонних ножів може налічувати 50 різних процесів, що обов'язково позначається на ціні клинка. У випадку з дамаської сталлю складність виробництва доповнюється необхідністю зварювання безлічі шарів різних типів сталі. Тому ціна кухонних ножів з дамаської сталі - висока. Наприклад, в інтернет-магазині Luxtore ви можете купити шеф-ніж з дамаської сталі Samura за 3500 грн. Ми доставляємо товар по всій Україні: Київ, Дніпро, Запоріжжя, Харків, Одеса, а також інші населені пункти, де є служба доставки Нова пошта.